Voor inspiratie, kennis, persoonlijke verhalen en een vleugje luchtigheid. 
WANNEER JE HOOFD JE LEVEN BEHEERST

Door Suzanne / 02/08/2018

Herken je dat? In gedachten ben ik helemaal ‘in-control’. Ik heb een leuke (drukke) baan, studie ernaast, een lieve vriend, bejaarde en dove hond, net een nieuw huis aangekocht en soms voel ik me nog steeds een beetje ‘badass’ als ik met mijn blonde koppie op de motor stap. Niets te klagen, toch? Het plaatje lijkt dik in orde, maar dan komt ineens het echte leven voorbij. Of beter gezegd: mijn hoofd die 200km per uur draait en dat 24/7. Dat insta-waardige bestaan voelt dan toch net iets minder spannend. Mijn hoofd voelt alsof er een confettibom is afgegaan en het liefst breng ik die dagen door in joggingbroek, thuis, zoekend naar overzicht in mijn gedachten.

Iets meer rust nemen is dan vaak het advies. Maar wat nou als je helemaal niet rustiger wordt van rust, van vakanties? Wat nou als je dan alleen maar nieuwe dingen verzint om erbij te gaan doen. Kan het zijn dat de hectiek van het alledaagse leven een hele generatie onrustige mensen creëert? En is dat per se negatief? Ik ben en blijf graag bezig. Stilzitten is voor mijn hoofd geen goed idee. Wel heb ik geleerd, door heel veel vallen, mijn valkuilen te herkennen.

3 TIPS OM EEN VOL EN BEZIG HOOFD TE KOESTEREN IN PLAATS VAN HET JEZELF MOEILIJKER TE MAKEN

  1. Leer keuzes maken: je hebt graag bezig zijn EN graag bezig zijn: zet geen 10 verschillende petten op per dag. Omschakelen van alle verschillende to-do’s kost de meeste energie. Daarnaast zijn bezige bijtjes ook vaak piekeraars. Weken lang analyseren, terwijl je ook gewoon verkeerd kan kiezen en dan binnen twee dagen weet dat je alsnog de andere keuze had moeten maken...
  2. Meten is weten: een lat neerleggen en vervolgens verleggen heeft alleen zin als je de gestelde doelen ook evalueert. Niet in de ‘wat had ik beter kunnen doen’, maar meer in de zin van: hoeveel energie heeft het gekost en opgeleverd?
  3. Stop met vergelijken: Niet iedereen is graag altijd bezig en jouw tempo hoeft niet andermans tempo te zijn. Er zullen altijd mensen sneller, slimmer, rustiger, vrolijker of verdrietiger lijken. ‘Iedereen heeft recht op zijn eigen problemen’.

Leef ik deze adviezen altijd na? NOPE… Denk ik er altijd aan? NOPE… Geloof ik in deze tips? JA! Ieder jaar accepteer ik steeds een beetje meer dat mijn chaotische hoofd bij mij hoort. Het bezorgt me soms hoofdpijn, frustratie, balanceren op het randje van compleet overstromen. Mijn hoofd kan echter ook snel schakelen, is leergierig, loyaal, met het geheugen van een olifant (maar de flexibiliteit van een baksteen). Life is a work in progress en fouten maken moet!