Voor inspiratie, kennis, persoonlijke verhalen en een vleugje luchtigheid. HET AVONDRITUEEL OM JE LEVEN TE VERANDEREN 

Oké, misschien niet totaal 'life changing' maar als je deze 5 dingen doet zul je (volgens de bronnen) gegarandeerd meer rust en grip hebben op de volgende dag. Is het proberen waard toch?!

Door SO 09/ 10/ 23

1. Reflecteren                            

Beantwoord 3 simpele vragen voor jezelf:

  • Wat is er vandaag gebeurd waar ik dankbaar voor ben?
  • Welke stappen heb ik gezet richting mijn wens of doel?
  • Zijn er veranderingen die ik kan maken?

Het mooie aan deze vragen is dat ze je niet alleen wijzen op een positieve inslag, ze zorgen er ook voor dat je naar je eigen handelen kijkt. En als er één ding is wat je zelf wel in de hand hebt, dan is het eigen handelen, hoe je naar dingen kijkt en wat je ermee doet.

2. Uitschakelen

Laten we het vergelijken met uitstappen. Uit de auto, uit een trein, van je fiets. Dat doe je meestal niet als deze nog in beweging is. Terwijl dat precies is wat we juist wel doen als we tot het moment van slapen zitten te scrollen op onze telefoon. Je blijft je hameren op je hersenen dat ze actief moeten blijven, terwijl je daarna verbaasd bent dat je niet goed slaapt of uitgerust bent. Dus leg die telefoon aan de kant, zet die computer uit. Stop de auto, trein en fiets, voordat je uitstapt.

3. Plan voor morgen

Een productieve en overzichtelijke dag start de avond ervoor. Met een korte to-do list van 3 punten zorg je er al voor dat je voorbereid, actief en met de juiste mindset aan je dag begint. Simpel en heel effectief.

4. Blijven ademen

Gemiddeld haal je zo'n 20.000 keer per dag adem. Dan kun je net zo goed een aantal van die ademhalingen bewust voor je laten werken toch. Probeer de 4-7-8 techniek. Adem 4 seconden in door je neus, hou vast voor 7 seconden en blaas uit voor 8 seconden. Eén van de beste en simpelste manieren om stress tegen te gaan, voordat je gaat slapen.

5. Lezen

Vast niet de meest populaire tip voor iedereen, wel een hele effectieve en een hele oude. Lezen is bewezen effectief in het kalmeren van je brein. Dus het ideale hulpmiddel om de trein te stoppen voor het slapen gaan. Deze gewoonte aanleren is misschien even wennen, maar het is de investering waard.