Voor inspiratie, kennis, persoonlijke verhalen en een vleugje luchtigheid. WHAT TO EAT?! Self-care editie.

Beter eten voor een beter humeur. Deze voeding zorgt voor vrolijkheid. Dat klinkt toch als muziek in de oren! 

Door Suzanne 18/08/23

Je hebt even niet je dag, dus graai je naar die reep chocola of zak chips om je beter te voelen ('hangry' is een serieus probleem). Als je niet lekker in je vel zit kan het verleidelijk zijn om te gaan snaaien. Vaak een tijdelijke oplossing. Echter is er van de volgende 5 voedingssoorten aangetoond dat ze een positieve invloed hebben op je humeur!

Vette vis
Niet direct de tip waar je misschien op hoopte bij een vreetkick, maar wel een hele belangrijke. Omega-3-vetzuren zijn essentiële vetten die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Je krijgt ze binnen door het eten van onder meer vette vis zoals zalm en witte tonijn. Vette vis is rijk aan twee soorten omega-3 vetzuren – docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Een tekort aan deze stofjes zou volgens sommige onderzoeken verband houden met lichte mate van depressie. Kom maar door met die sushi!

Pure chocolade
Chocolade, pure chocolade dan wel, bevat het bestanddeel fenylethylamine (PEA), een stof in de hersenen die wordt vrijgegeven tijdens een geluksmoment. Daarnaast bevat chocolade het stofje anandamide, wat zorgt voor een vergelijkbaar effect als marihuana, waardoor je je extra ontspannen kunt voelen. Ook bevat het gezondheidsbevorderende flavonoïden, waarvan is aangetoond dat ze de bloedtoevoer naar je hersenen verhogen, ontstekingen verminderen en de gezondheid van de hersenen stimuleren, wat je stemmingsregulatie kan ondersteunen. Dit klinkt toch als een hele goede reden om meer chocola te eten...

Gefermenteerde voedingsmiddelen
Deze heeft wat uitleg nodig. Gefermenteerde voedingsmiddelen, waaronder kimchi, yoghurt, kefir, kombucha en zuurkool, kunnen de darmgezondheid en het humeur verbeteren. Door het fermentatieproces bevinden zich levende bacteriën in voedingsmiddelen die vervolgens suikers kunnen omzetten in alcohol en zuren. Tijdens dit proces worden probiotica aangemaakt. Deze levende micro-organismen ondersteunen de groei van gezonde bacteriën in je darmen en kunnen je serotonine spiegel verhogen. Serotonine is een neurotransmitter met een overwegend stimulerende werking. Het is een tryptamine die invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, orgasme en eetlust. Niet geheel onbelangrijk!

Bananen
Veel mensen koppelen bananen aan sport. Vaak ligt de banaan niet zwaar op de maag en geeft het voldoende boost om weer even door te kunnen, maar het effect is groter dan dat. Bananen bevatten veel vitamine B6, wat helpt bij het synthetiseren van feel good-neurotransmitters zoals dopamine en serotonine. Bovendien levert één grote banaan (136 gram) 16 gram suiker en 3,5 gram vezels. In combinatie met vezels komt die suiker langzaam vrij in je bloedbaan, wat zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en een betere stemmingsbeheersing (een te lage of schommelende bloedsuikerspiegel kan leiden tot prikkelbaarheid en stemmingswisselingen).

Haver
Één van de grootste voordelen van haver is dat het je helpt je energieniveau stabiel te houden. Het is een bron van vezels, die helpen de vertering van koolhydraten te vertragen, waardoor suiker geleidelijk aan vrijkomt in de bloedbaan. Wie vezels eet als ontbijt kan al onmiddellijk een beter humeur en energieniveau ervaren dankzij een stabielere bloedsuikerspiegel. Je kunt haver onder meer eten in de vorm van havermout, muesli of (suikervrije) granola. Een kom muesli met vers fruit (bananen) klinkt toch als een heerlijk ontbijtje... en nog verantwoord ook! Zie het als self-care in de ochtend.